CATRIS

Prosodietrainer FAQ English Nederlands

Werkt de Prosodietrainer ook op een Apple-computer?

De Prosodietrainer werkt op computers met Microsoft Windows (XP, Vista, 7 en 8). De Prosodietrainer kan ook op een Apple-computer draaien. Daartoe installeert u eerst een volledige Windows-versie via het Apple-hulpprogramma Boot Camp. Daarna kunt u uw Apple-computer opstarten in Windows en de Prosodietrainer gebruiken.

Wat voor microfoon heb ik nodig om de Prosodietrainer te gebruiken?

Een microfoon die aan het hoofd bevestigd wordt (headset), wordt aangeraden. Gebruik geen microfoon van lage kwaliteit (het is noodzakelijk dat de microfoon voldoende lage frequenties opneemt). De microfoons die typisch in laptops ingebouwd zitten, zijn ongeschikt.

Ik krijg tijdens het oefenen van de prosodie geen feedback na een opname.

Indien er geen gezichtje verschijnt tijdens spreektempo-oefeningen of het lichtje niet groen of rood kleurt bij intonatie-oefeningen, werd er niet voldoende spraak gedetecteerd. Controleer of de microfoon goed aangesloten is en het microfoonvolume voldoende hoog is. Indien de patiënt tekenen van afonie vertoont, is het normaal dat er geen feedback verschijnt. Beluister eventueel de opname en controleer of het signaal luid genoeg klinkt en de klinkers van de patiënt daadwerkelijk stemhebbend zijn.

Ik kan tijdens het testen van de prosodie niet op 'Volgende' klikken.

Er werd niet voldoende spraak gedetecteerd. Controleer of de microfoon goed aangesloten is en het microfoonvolume voldoende hoog is. Indien de patiënt tekenen van afonie vertoont, is het normaal dat er geen feedback verschijnt. Beluister eventueel de opname en controleer of het signaal luid genoeg klinkt en de klinkers van de patiënt daadwerkelijk stemhebbend zijn.

Het initialiseren van de USB-stick duurt zeer lang.

Tijdens het initialiseren van de USB-stick worden alle bestanden die de patiëntversie gebruikt, gekopieerd naar de stick. Afhankelijk van uw besturingssysteem en USB-versie kan dit kopiëren vrij lang duren (15 tot 30 minuten). Om deze reden wordt aangeraden de stick lang genoeg op voorhand te initialiseren, zodat u geen tijd verliest wanneer u de stick aan de patiënt wil meegeven. Enkel het kopiëren van de patiëntgegevens naar de USB-stick is op dat moment dan nog noodzakelijk, maar dat gaat heel snel.

De patiëntversie van de Prosodietrainer werkt niet.

Indien u vergeten bent de patiëntgegevens te exporteren zal de patiëntversie niet werken. Probeer de patiëntgegevens eventueel nog een keer te exporteren. Indien het probleem nog niet opgelost is, probeer dan de USB-stick nog een keer te initialiseren en exporteer vervolgens de patiëntgegevens.